08 december 2009

99 - pasta met witlof en blauwe kaas

Het lijkt wel of we deze lijst van 100 beginnen met de kindernachtmerries: eerst spruitjes, nu witlof. Deze ziet er wel helemaal heel verschrikkelijk ontoegankelijk uit met die blauwe kaas erbij, maar verrassend genoeg smaakt het niet idioot wild. Ik heb het recept van een vriendin die het weer van haar zusje heeft, en intussen is het natuurlijk ook een beetje aangepast.

Pasta met witlof en blauwe kaas

- pasta (volkoren gaat hier goed bij)
- witlof (1,5 stronk per persoon)
- blauwe kaas *
- scheut room / crème fraîche
- geraspte kaas, jong of belegen
- pijnboompitten

Snijd de witlof in reepjes; verwijder het harde binnenstuk **. Bak dit zachtjes in olijfolie op laag vuur. *** Zet intussen water op en kook de pasta. Voeg, als de pasta bijna klaar is, de room en kaas toe zodat alles kan smelten. Serveer pasta en saus met pijnboompitten.

* Ik geef de voorkeur aan Danablu. Castello smelt niet mooi.
** Daar zit ook een deel van het kinderverdriet: dit deel smaakt het bitterst.
*** Je bent nu aan het karamelliseren; je hoeft weinig te roeren. De witlof gaat hier zachter van smaken.

Geen opmerkingen: